Padelrack
Att hitta rätt padelrack kan vara en djungel rent ut sagt, speciellt för dig som precis startat med sporten och nu vill investera i ett eget racket. Därför har vi på PadelZpel.se satt ihop en guide för dig att använda när du nu är ute efter ett eget padelrack.
Det finns idag ett flertal olika varumärken som tillverkar padelrack och det kan vara bra att känna till skillnaderna mellan dem. Samt känna till skillnaden på ett kontrollrack och ett kraftrack. Det finns också tre olika former på padelrack som spelar in hur svårspelat ditt rack kommer vara, samt hur bra det passar din spelstil.
Innehållsförteckning
Skillnaden mellan padelrack och tennisrack
Ett padelrack används i sporten padel. Padelrack kan bäst beskrivas som det faktiskt låter. Det ser till utseendet ut som en mix av ett tennisrack och en faktiskt paddel (ja exakt, en sådan du använder för att paddla med).
Utformningen på padelrack är väldigt lik ett tennisrack, därav liknelsen. Det som skiljer ett padelrack och tennisrack är att det inte har några strängar som ett tennisrack har. Utan padelracken har en platt yta, vanligtvis gjord av glasfiber/kolfiber med små hål i. Det finns i tre olika utformningar, runda, droppformade och diamantformade. Varje padelrack har sedan sina egna specifikationer och funktioner. Det finns de padelrack som är lite lättare till vikten, vilket nybörjare vanligtvis brukar föredra. Medan de tyngre padelracken föredras av mer erfarna padelspelare för att få mer kraft i slagen.
Olika typer av padelrack
Det går att dela in padelrack i tre olika typer, eller snarare tre olika utformningar;
Runt padelrack, droppformat padelrack och diamantformat padelrack.
De olika racken har olika geometriska former, men det intressanta med formerna är hur de spelar in i ditt spel. Rent generellt så använder exempelvis defensiva padelspelare gärna ett runt padelrack och det diamantformade föredras av offensiva padelspelare. Formen påverkar också balansen i racket och tillverkare av padelracketar brukar ofta justera denna balans för att uppnå unika fördelar.
Nedan har vi sammanställt de olika typerna av padelrack för att kunna guida dig vilken typ av padelrack som du skall välja.
Runt padelrack
Ett runt padelrack är det racket som du som spelare upplevs ha störst kontroll med. Många runda padelrack refereras också som såkallade ”kontrollrack”. De runda padelracken har en träffyta som vanligtvis är större än de andra typerna och oftast placerad i mitten av racketet. De leder till att du inte behöver träffa bollen lika exakt som de övriga typerna och gör det mer förlåtande. Det är därför också vanligtvis det padelrack som är populärt hos nybörjare inom padel.
Det runda padelracket används även av elitspelare, inte bara av nybörjare. Det runda padelracket lämpar sig bra för defensiva spelare som gillar att ligga nära glaset och “plocka” upp bollar.
Fördel runt padelrack: Förlåtande och ger dig bäst kontroll i dina slag.
Nackdel runt padelrack: Kraften i slagen är vanligtvis mindre än dropp & diamant.
Droppformat padelrack
Det droppformade padelracket är ofta benämnt som en hybrid mellan det runda och diamantformade padelracken. “Sweetspot” ligger något högre upp än det runda racket, men inte riktigt lika högt upp som i det diamantformade racket.
Det droppformade racket är även i spelsättet en mix av det defensiva runda och det mer offensiva diamantformade. Det ger dig bra kontroll i slagen, men samtidigt bra kraft i smasharna för den offensiva padelspelaren. Ett droppformat padelrack ses som ett bra allroundrack för padelspelare idag. Det passar såväl nybörjare som elitspelare.
Fördel droppformat padelrack: Perfekt för den som söker mix av det offensiva & defensiva.
Nackdel droppformat padelrack: Passar inte dig som är defensiv eller offensiv spelare, utan detta är en hybrid som passar all-round spelare.
Diamantformat padelrack
Det diamantformade padelracket ses som den perfekta typen av rack för offensiva padelspelare. På det diamantformade padelracket ligger “sweetspot” högt upp på racket. Detta gör att träffytan är mindre än både det runda och droppformade. Racketet blir lite mer svårspelat än de två övriga men för den som kan hantera det kan det generera mer kraft i slagen.
Offensiva padelspelare som gärna går fram till nätet uppskattar oftast det diamantformade padelracket. Även före detta tennisspelare har en tendens att uppskatta det, eftersom bollträffen hamnar längre ifrån kroppen och gör att svingen blir längre.
Fördel diamantformat padelrack: Bäst kraft i slagen.
Nackdel diamantformat padelrack: Mindre kontroll och mer svårspelat.
Varumärken padelrack
PADELRACK FRÅN ADIDAS
Padelracken från sportjätten Adidas andas samma kvalité som gjort dem till det största sportvarumärket efter Nike. Adidas har en lång historik just inom racketsporten därför är det föga förvånande att de också tagit en ledande position inom padeln. När det kommer till padelracken från Adidas finns det ett bra utbud av både rack inom olika budgetar och blandning av kontroll- och kraftrack. Helt enketl så att alla speltyper och nivåer kan spela med ett padelrack från Adidas.
FAVORITRACK FRÅN ADIDAS
- För kraft: ADIDAS ESSNOVA CARBON 3.0 2021
- För kontroll: ADIDAS METALBONE CTRL 2021
- För damer: ADIDAS ADIPOWER WOMAN LITE 2021
PADELRACK FRÅN HEAD
Head är sedan tidigare ett världsledande varumärke inom tennisen. Steget över till att producera padelrack på högsta nivå har därför inte varit allt för långt. De är ett av varumärkena inom padel som driver utvecklingen framåt. Varje år kan vi räkna med att nya padelrack från Head dyker upp med modifieringar som gör dig som spelare lite bättre. Padelracken från Head är alltid bra, men det finns idag en bra mix av olika rack för olika spelare i deras olika rackserier.
FAVORITRACK FRÅN HEAD
- För kraft: HEAD GRAPHENE 360+ ALPHA PRO 2021
- För kontroll: HEAD EVO SANYO 2021
- För damer: HEAD GRAPHENE 360 ZEPHYR DAM
PADELRACK FRÅN BABOLAT
Det franska familjeföretaget med anor hela vägen bak till 1874, endast ett år efter att tennisen hade uppfunnits. Babolat erbjuder idag de mesta när det kommer till utrustning för padel, men just padelracken är något som Babolat satsat stort på. Babolats rack är några av de populäraste padelracken på bland annat WPT, och används av massvis av världsstjärnor idag. Med de senaste teknologierna och materialen kan man alltid känna sig trygg med ett padelrack från Babolat i handen.
FAVORITRACK FRÅN BABOLAT
- För kraft: BABOLAT VIPER TECHNICAL
- För kontroll: BABOLAT VERTUO COUNTER
- För damer: BABOLAT REVENGE W
PADELRACK FRÅN BULLPADEL
Bullpadel är ett renodlat padelmärke som idag framförallt gjort sig kända som en tillverkare av padelrack. Varumärket kommer ursprungligen från den spanska huvudstaden Madrid och har tagit världen med storm inom padeln.
Bullpadeln är ett populärt märke bland både proffsspelare och motionärer. De erbjuder en bred mix av både riktiga kraftpaket till offensiva rack. Men de har också gott om kontrollrack för den lite mer defensiva padelspelaren.
FAVORITRACK FRÅN BULLPADEL
- För kraft: BULLPADEL VERTEX 03 2021
- För kontroll: BULLPADEL HACK CONTROL 2021
- För damer: BULLPADEL VERTEX 03 WOMAN 2021
PADELRACK FRÅN WILSON
Wilson är ett av flera klassiska tennismärken som tagit det naturliga steget över till systersporten padel. Wilson har under lång tid setts som ett av de största varumärkena inom tennisen, och de verkar inte nöja sig med mindre inom padeln. Wilsons padelrack används bland annat av legendaren Fernando ”Bela” Belasteguin. De har också tillsammans släppt serien av padelrack ”Bela”. Förutom den serien har Wilson också lyckats skapa ett padelrack i sin världsberömda serie Wilson Pro Staff, som bland annat gjort dem till den jätte de är idag inom tennisen.
FAVORITRACK FRÅN WILSON
- För kraft: WILSON BELA PRO PADEL
- För kontroll: WILSON PRO STAFF TOUR
- För damer: WILSON BELA ELITE PADEL
PADELRACK FRÅN NOX
I Nox hittar du ett renodlat padelvarumärke från Spanien. Racken genomsyras av kvalité och man känner verkligen att dem lagt ner både själ och kärlek i sin framtagning av padelrack. Nox erbjuder precis som de flesta andra varumärken padelrack för alla nivåer och typer av spelare. Oavsett om du precis börjat spelat padel eller kan titulera dig som professionell inom sporten så har Nox padelracket för dig.
Sedan 2019 är även Nox racketpartner till World Padel Tour under tre säsonger. Med anledning av detta så lanserade man under 2019 fyra WTP-modeller på racketar.
FAVORITRACK FRÅN NOX
- För kraft: NOX NERBO WPT 2021
- För kontroll: NOX PRO 5.2 LIMITED EDITION
- För damer: NOX EQUATION LADY WPT 2021
PADELRACK FRÅN ARES
Ares är varumärket inom padeln som smugit fram i Spanien från premiumtillverkaren Vibor-A. Ares är skapat för att tillgodose padelspelare som söker samma höga kvalité som Vibor-A racken, men till ett lite mer kostnadseffektivare pris. Racken tillverkas på samma fabrik i den spanska huvudstaden Madrid och här kan man verkligen säga att du får mycket för pengarna. Förutom att racken är utrustade med allt premiumracket behöver, så är racken från Ares några av marknadens absolut snyggaste.
FAVORITRACK FRÅN ARES
- För kraft: ARES DARKNESS
- För kontroll: ARES SPEAR
- För damer: ARES NYMPH
PADELRACK FRÅN RS
Det svenska padelmärket RS, som utvecklats av tennisstjärnan Robin Söderling. RS har sitt ursprung i tennisen som de flesta varumärkena och tog snabbt klivit in i padeln när den växte fram i Sverige. Idag är det ett av de mest respekterade varumärkena i Sverige inom sporten.
Racken definieras av kvalité, coola designer och framförallt anpassade för alla typer av spelare och nivåer.
FAVORITRACK FRÅN RS
- För kraft: RS Z-SERIES PRIME POWER EDITION
- För kontroll: RS X-SERIES CAYETANO ROCAFORT EDITION
- För damer: RS X-SERIES WOMENS EDITION PINK SNAKE SKIN ”SANDY”
Padelrackets egenskaper
Förutom de olika typerna av padelrack som vi redogjort för här ovan, så har varje padelrack ett par egenskaper till som är viktigt att ha i åtanke när du skall köpa ett padelrack. Varje tillverkare försöker att skapa unika egenskaper i varje serie och padelrack för att bäst passa ditt spel. Vissa padelrack lämpar sig helt enkelt bättre för offensiva spelare som går på kraft och andra passar defensiva som föredrar kontroll.
Vikt padelrack
Vikten i padelracken är ett av de viktigaste egenskaperna förutom formen. Det finns både fördel och nackdelar med ett lätt och tungt padelrack. Det är helt upp till typen av padelspelare som styr vilket som du bör använda. Ett lätt padelrack kommer ge dig en lättare sving, vilket underlättar för dig som är väldigt rörlig i ditt spel. Du kommer helt enkelt kunna snabbare kunna komma fram till bollträffen. De lättare racketen brukar också vara omtyckt bland nybörjare. Dock kommer ett lätt padelrack inte kunna ge dig samma kraft i slagen som ett tyngre padelrack kan. De tyngre padelracken kommer också ge dig bättre kontroll att styra bollen vid exempelvis volleyslag.
Ett rack väger vanligtvis mellan 355-395 gram, vilket kan låta som en liten skillnad. Men ett lätt rack som väger närmare 355 gram kommer vara enklare att svinga än ett tungt. Nybörjare, damer och juniorer använder vanligtvis lätta padelrack (355-375 gram). Medan män som spelat en del generellt använder tyngre padelrack.
Balans padelrack
Balansen i padelracket är en av delarna som spelare in om padelracket kommer passa dig som spelare. Detta är en av delarna i padelracken som tillverkare försöker hela tiden anpassa. Man använder idag tre olika benämningar för att tydliggöra vilken balans som racket har; Hög, låg & medel balans.
Hög balans
Har du en balans som sitter högt upp på racket kommer du få mer kraft i slagen, exempelvis smasharna. En mer rutinerad padelspelare som har bra kontroll i sina slag redan och är ute efter kraft kan ha sin balans högre upp på racket.
Låg balans
Sitter balansen lägre ned mot handtaget minskar kraften, men kontrollen ökar i dina slag. Därför kan balansen för en nybörjare vara en fördel att ha närmare handtaget för det ger dig bättre kontroll i dina slag. Det kan dock bli utmanande för en nybörjare att ha ett padelrack med hög balans.
Medel balans
Hybridvarianten av hög och låg balans. Om du väljer ett padelrack med medelbalans får du ett rack som både ger dig acceptabel kraft och kontroll.
Grepp padelrack
Greppet på padelracket är en av grundpelarna när du skall välja rätt padelrack. Dock är det en av sakerna som många snabbt glömmer bort, speciellt om du beställer ett online. Du kan dock vara lugn, det finns ett enkelt sätt att testa att du har rätt greppstorlek. När du håller i handtaget, bör det finnas ca 1 cm mellanrum mellan tummen och pekfingret. Du bör med andra ord kunna skjuta pekfinger i din andra hand mellan fingertopparna och tummen. Du kan alltid köpa till en grepplinda och fästa ovanpå befintlig om greppet på padelracket inte skulle vara rätt från början.
Ytan på padelrack
Ytan på padelracken är en av de egenskaperna som är väldigt omdiskuterad. Det pågår en konstant diskussion bland padelfantaster kring om en ruggad yta bidrar till en bättre skruv på bollen eller inte.
De flesta padelrack har slät/blank yta. Men det finns en del padelrack med ruggad yta på marknaden. Teorin är att dessa rack skall ge bollen en bättre spinn/skruv vid träffen. Den ruggade ytan på padelracket skall bidra till att dra ned hastigheten på bollen, och därmed ge den bättre spinn. Detta är som nämnt väldigt omdiskuterat och handlar troligtvis mest om padelspelarens egen känsla i racket. Då slicade slag har att göra med själva racketrörelsen och det rör sig endast om millisekunders bollkontakt.
Att välja rätt padelrack
Läs gärna in dig på våra beskrivningar av rackets former och egenskaper för att skapa dig en uppfattning om vilket padelrack som passar dig. Vi har även listat några av våra favoritrack i vår guide kring bästa padelracket 2021.
Du kan också använda dig av vår checklista här nedan:
1. Vilken nivå spelar du på?
Har du spelat padel en längre tid, eller har du precis startat igång så att du får ses som nybörjare? Har du erfarenhet från andra racketsporter tidigare som ger dig erfarenhet i slag och positionering. Vilken nivå du är på som spelare, är en av de viktigaste punkterna när du skall välja ett padelrack. Väljer du ett för svårt padelrack kommer du troligtvis inte tycka att spelet är lika kul.
2. Hur ofta har du tänkt att spela?
Hur ofta spelar du padel? Du kanske är nybörjare idag, men om du spelar 2-4 gånger i veckan kommer du snabbt avancera och bli en medelspelare/motionär, kanske ännu bättre. Därför är det smart att tänka efter från början hur snabbt du troligtvis kommer bli bättre. Annars är risken att du köper ett för lätt padelrack för din nivå.
3. Vilken spelstil har du?
Har du spelat padel en stund och märker att du gärna kliver fram på nät, samt gärna smashar de där over head slagen? Då är du en offensiv spelare och bör ha ett mer offensivt viktat padelrack. Tänk till hur du spelar och vad du själv tycker om för typ av slag i en match.
4. Budget.
Sist men absolut inte minst, budgeten. Vad har du för budget att lägga på ett padelrack? Det finns defensiva och offensiva padelrack i alla prisklasser. I alla dess former och balanser, så du behöver inte oroa dig för att inte hitta något. Hitta ett padelrack som passar dig som spelare, men också din plånbok.
Källa: Youtube – Nordic Padel